Mishandeling kinderen
Kindermishandeling komt in Nederland vaak voor. Zeker één op de dertig kinderen is slachtoffer van één of meerdere vormen van kindermishandeling. Dat is minimaal één kind per schoolklas. Veel slachtoffers krijgen geen hulp, omdat niemand aan de bel trekt.
Wat kun je doen bij (vermoedens van) kindermishandeling
Als je vermoedt dat er sprake is van kindermishandeling in jouw omgeving, is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Iedereen kan namelijk het verschil maken voor een kind dat slachtoffer is. Ook jij. Bij een vermoeden van kindermishandeling in jouw omgeving, kun je het volgende doen:
- Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is, klopt dat vaak ook. Je bent waarschijnlijk niet de enige die iets ziet, maar misschien wel de eerste die wat doet.
- Praat met het kind zelf of met de ouders. Besef je dat kindermishandeling vaak het gevolg is van onmacht. Je kunt al helpen door er te zijn voor het gezin. Of door het kind een luisterend oor te bieden.
- Vraag advies bij Veilig Thuis. Je mag Veilig Thuis altijd (anoniem) bellen en je zorgen delen als het gaat om vermoedens van kindermishandeling. Een medewerker van Veilig Thuis bespreekt de situatie met je en bepaalt in samenspraak met jou wat de volgende stappen zijn. Als het nodig is kun je vervolgens een melding doen van kindermishandeling.
Veilig Thuis is een advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Hier kun je terecht voor deskundige hulp en advies - of je nu een slachtoffer, dader of omstander bent.
Bezoek ook
Ben jij pas geleden aangerand of verkracht?
Het Centrum Seksueel Geweld kan je helpen. Je kunt 24 uur per dag, 7 dagen in de week bellen met telefoonnummer: 0800 0188.
Meer informatie
Op de website Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl vind je informatie over hoe je het beste kunt handelen bij het vermoeden van kindermishandeling.