Roken, alcohol en drugs
Gelukkig ligt de tijd waarin er al op de basisschool gedronken en gerookt werd achter ons. Het overgrote deel van de pubers heeft op die leeftijd nog geen ervaring met roken en alcohol (en al helemaal niet met drugs). Op de middelbare school verandert dit echter, vooral als het om vapen en alcohol gaat.
Van de tweedeklassers heeft:
- 21% ooit een vape (e-sigaret) gebruikt. 3% vapet dagelijks.
- 5% ooit (een hele sigaret of meer) gerookt. 2% rookt dagelijks.
- 15% ooit (een heel glas of meer) alcohol gedronken. 11% is ooit aangeschoten of dronken geweest.
- 2% ooit softdrugs (wiet/marihuana of hash) gebruikt.
- 2% ooit andere drugs gebruikt (bijv. XTC, lachgas).
Tegen de tijd dat pubers in de vierde klas van het voortgezet onderwijs zitten, heeft:
- 41% ooit een vape (e-sigaret) gebruikt. 7% vapet dagelijks.
- 22% ooit (een hele sigaret of meer) gerookt. 8% rookt dagelijks.
- 54% ooit (een heel glas of meer) alcohol gedronken. 45% is ooit aangeschoten of dronken geweest.
- 14% ooit softdrugs (wiet/marihuana of hash) gebruikt.
- 3% ooit andere drugs gebruikt (bijv. XTC, lachgas).
Deze cijfers komen uit de Jeugdmonitor van 2023. Alle cijfers uit de Jeugdmonitor vind je op www.kompas.ggdnog.nl. Voor landelijke cijfers kun je terecht bij het Trimbos-instituut.
Het is als ouder lastig om op de hoogte te blijven van de (verslavende) middelen/drugs die door de jongeren van nu gebruikt worden. Ooit gehoord van Poes, Miauw Miauw, 3-MMC of 4-MMC? Kijk op www.drugsinfo.nl voor meer informatie.
Wat kun je als ouder doen?
Hoe langer je het gebruik van alcohol, tabak en drugs kunt uitstellen/voorkomen, des te beter. Uit onderzoek blijkt dat deze schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen.
Steeds meer ouders maken daarom de ‘afspraak van NIX’ met hun kind. Niet voor niets, want uit onderzoek blijkt dat kinderen hierdoor later beginnen met drinken. En als ze eenmaal drinken, dan drinken ze minder. Bovendien verklein je daarmee de kans dat je kind gaat roken en/of drugs gebruiken.
Informatie, voorbeeldfilmpjes en tips vind je op www.helderopvoeden.nl.
Herken de signalen
Jongeren experimenteren, ook met alcohol, tabak en/of drugs. Een klein gedeelte van de jongeren gaat problematisch gebruiken of raakt verslaafd. Hoe merk je dat je kind (problematisch) middelen gebruikt?
- Vermoed je dat je kind rookt? Lees op Helderopvoeden.nl wat je kunt doen.
- Op Helderopvoeden.nl lees je wat de kans kan vergroten op problematisch alcoholgebruik. En bekijk dit filmpje eens, waarin een vader het gesprek aangaat nadat zijn kind dronken thuis is gekomen.
- Bekijk op Helderopvoeden.nl hoe je signalen van drugsgebruik herkent en erover in gesprek gaat met je kind.
Professionals
Als je vragen hebt over de opvoeding of gezondheid van je kind, dan kun je contact opnemen met de jeugdverpleegkundige die verbonden is aan de school van jouw kind. Ook kun je rechtstreeks contact opnemen met het team Jeugdgezondheid.
Veel gemeenten hebben een Centrum Voor Jeugd en Gezin (CJG’s), sociale (wijk)teams of jeugdteams die kunnen ondersteunen bij het zoeken naar goede hulp, of die zelf hulp geven. Bekijk het overzicht van jeugdgezondheidsorganisaties in onze regio. Specifieke vragen over roken, alcohol en drugs kun je ook stellen aan preventiewerkers van Tactus (regio Noord-Veluwe en Midden-IJssel/Oost-Veluwe) en Iris in de Buurt (regio Achterhoek).
Websites
- Op www.opvoeden.nl vind je betrouwbare informatie over allerlei onderwerpen die met opvoeden te maken hebben. Op de website vind je ook een overzicht van hulporganisaties bij jou in de buurt.
- Het YouTube kanaal van Opvoedinformatie Nederland bevat naast de hierboven genoemde filmpjes nog meer korte filmpjes met tips en voorbeelden.
- Het Trimbos Instituut is het kenniscentrum over alcohol, tabak en drugs. Je vindt hier veel achtergrondinformatie over deze onderwerpen, feiten en cijfers en een webwinkel met materialen (zoals folders).
- Op www.jouwggd.nl vinden jongeren informatie over alles dat hen bezighoudt: van de lichamelijke veranderingen in de puberteit, het omgaan met gevoelens tot aan stress, prestatiedruk en depressie. Ook onderwerpen als roken, drank, drugs, sociale media, gamen, relaties en seksualiteit komen aan de orde. Jongeren kunnen er zelf vragen stellen en anoniem chatten met een deskundige.